טבעונות יכולה להיות בחירה לגיטימית, במידה והיא מתוכננת היטב ומאוזנת. אפשרי בהחלט לגדל ילד בריא עם תזונה טבעונית, על התפריט להיות עשיר, מגוון ומאוזן ולחשוף את הילדים למאכלים מזינים מאוד
רחלי קורנברג, דיאטנית קלינית, תזונאית של חברת לאנץ' טיים
כאשר הילד בוחר בטבעונות, או שההורים בוחרים לגדלו בדרך זו, יש להקפיד על מספר דגשים על מנת שהתפריט יהיה מאוזן. תזונה בריאה היא תזונה מאוזנת המכילה את כל אבות המזון בכמות המתאימה לגוף. אפשרי בהחלט לגדל ילד בריא עם תזונה טבעונית. התפריט יכול להיות עשיר, מגוון ומאוזן, ואף יכול לחשוף ילדים למאכלים מזינים מאוד, אליהם יכול להיות שלא היו נחשפים לו אכלו מידי יום בשר, ביצים וגבינות. מצד שני, תפריט טבעוני עלול להכיל עודף פחמימות ומזון מעובד ולהיות חסר בחלבון.
להלן מספר כללים לתזונה טבעונית של הילדים:
למדו לבשל קטניות והימנעו ממזון מעובד!
כאשר אנו מוותרים על בשר, גבינות וביצים, התפריט הופך מצומצם הרבה יותר. תחליפים קנויים כגון שניצל צמחי, ממרח חומוס, גבינה צמחית ועוד יכילו בדרך כלל כמויות גבוהות של מלח ושומן ופחות מידי חלבון, ויטמינים ומינרלים. תחליפי הבשר העיקריים הם הקטניות: סויה, גרגירי חומוס, שעועית אדומה או לבנה, עדשים כתומות, ירוקות, שחורות, שעועית מאש ועוד. למדו להכין מאלו קציצות, ממרחים ותבשילים ושלבו אותם בארוחות.
חוסר בוויטמינים ומינרלים
אצל רבים מהטבעוניים והצמחוניים קיימים חסרים שכיחים בוויטמינים ומינרלים, בעיקר ברזל, יוד, סידן ו- 12-B. ילד, שנמצא עדיין בשלבי גדילה ומחליט להיות טבעוני, צריך להיות במעקב במרפאה ולקחת תוספים בהתאם. ישנם רופאים שייעצו לקחת תוספים גם ללא בדיקה חד משמעית המראה על חוסר, וזאת לשם מניעת הבעיה מלכתחילה.
גיוון ויצירתיות
ילדים מטבעם בררניים יותר ממבוגרים. כשמדובר בתפריט טבעוני הגיוון יותר מאתגר עבור הילד, זאת משום שהרבה מאכלים שבדרך כלל נצרכים על ידי ילדים – כמו שניצל, גבינה וחביתה – יורדים מהתפריט. היו יצירתיים בהכנת המנות, בשלו יחד עם הילדים והבהירו להם שחלק מבחירתם בטבעונות מחייבת אותם להיחשף למאכלים שאולי פחות יראו להם בהתחלה, כמו טופו וטחינה ועוד.
התייעצו עם מומחה
איזון תפריט טבעוני הוא מטלה חשובה ולא תמיד פשוטה בפני עצמה, קל וחומר אצל ילדים. לכן, מעבר לחיפושים ברשת ולידע האישי שלכם, גשו לפחות פעם אחת להתייעץ עם דיאטנית מומחית בטבעונות.
לסיכום, טבעונות יכולה להיות בחירה לגיטימית, במידה והיא מתוכננת היטב ומאוזנת. אין המלצה של ארגוני הבריאות להעדיף לצרוך תפריט טבעוני על פני תפריט מאוזן אחר, כיוון שאין הוכחה מחקרית מובהקת בנושא.