בצילום: עו"ד בני דון-יחייא, שופטת בית המשפט למשפחה בתל אביב איריס איליטוביץ-סגל ושופט בית המשפט למשפחה בירושלים (בדימוס) מנחם הכהן
לרגל השקת הספר "תורת דיני המשפחה", המשמש מורה נבוכים לדיני האישות והזוגיות בישראל,
נותן עו"ד בני דון-יחייא, מבכירי עורכי הדין לדיני משפחה וירושה, תמונת מצב לזוגיות בארץ
"האהבה היא אותם יצרים שאנו נולדים איתם, אבל בשעות משבר היצרים הקדומים יותר יוצאים החוצה". כך אומר עו"ד בני דון-יחייא, שלרגל הוצאתו לאור של ספרו החדש "תורת דיני המשפחה" נותן תמונת מצב מפורטת ומדויקת של מצב הזוגיות בישראל בשנת 2023 ועל הצפי של מוסד הנישואין בעיקר בשל תוחלת החיים המתארכת בישראל.
הוא מספר על השפעת הרשתות החברתיות כמו: פייסבוק ואינסטגרם על חיזוק או קריסת הנישואין. כך למשל, נשים רבות לא מפרסמות בסטטוס שלהן בפייסבוק שהן נשואות, ואז גברים רבים מתחילים איתן במסנג'ר. במקרים אחרים נחתמים הסכמי ממון בין בני זוג כשבהם דורש אחד הצדדים שבן או בת הזוג לא יפתח דף פייסבוק אישי משלו או שיפתח דף פייסבוק משותף בלבד.
נושא נוסף הקשור לזוגיות הוא 'ספורט לאומי' בבתים רבים בישראל – חיטוט במכשיר הטלפון של בן או בת הזוג, כולל מציאת פתרונות לפרוץ את הסיסמה שהותקנה על מסך הטלפון ומגברים רבים שהולכים להתקלח או לשירותים עם מכשרי הטלפון הסלולרי. כך למשל, הוא טיפל בלא מעט תיקים משפטיים שהתבססו על הודעות ווטטסאפ שקיבל אחד מבני הזוג מאדם אחר שהייתה לו מערכת יחסים איתו.
יש לו סיפורים פיקנטיים רבים כאלה. כך למשל, אישה שהייתה מעוניינת מאוד להתגרש מבעלה, שהיה סרבן גט והסכים להתגרש ממנה רק במידה ותוותר על זכויות רכושיות שלה. האישה ביקשה מידיד שלה שישלח לה מסרון אהבה לוהט פיקטיבי והשאירה את הטלפון הסלולרי שלה פתוח. בעלה היה בהלם כשראה את ההודעה ששלחה לו אשתו ומיד נהם: "מחר אנחנו ברבנות מתגרשים מיד". הוא לא היה יכול לסבול את העובדה שהוא מקורנן.
ויש גם מקרים אחרים שהסתיימו בנישואין. כמו למשל זוג רווקים באמצע שנות ה-30 רצו ילד ונואשו למצוא את 'האחד'. עו"ד דון-יחייא: "הם הכירו באינטרנט בקבוצה שמחפשת בן זוג להבאת ילד ללא זוגיות. הכנתי להם הסכם הורות, וקבענו זמני שהות של כל הורה עם הילדים, דמי מזונות צנועים שהאב ישלם לילדים ועוד. האישה התעברה בהזרעה מכיוון שלא היה ביניהם כל קשר רומנטי. כמה חודשים אחרי הלידה הם הגיעו אליי כדי לבצע שינויים בהסכם. הלידה קירבה ביניהם, הם התאהבו, עומדים להינשא ומקווים להביא עוד ילד – הפעם בהתעברות מסורתית".
עו"ד בני דון-יחייא נחשב לאחד מבכירי עורכי הדין לדיני משפחה וירושה העוסק בתחומים אלה מזה יותר מ-40 שנה, וגם פרשן בתחום דיני המשפחה והירושה באמצעי תקשורת שונים, ספרו החדש "תורת דיני המשפחה – המדריך השימושי המלא לנישואין, גירושין, זוגיות ומשפחה" (הוצאת כנרת זמורה), הנחשב לאנצקלופדיה של היחסים בישראל, הושק בשבוע שעבר באירוע חגיגי שנערך על ידי לשכת עורכי הדין בישראל באירוע בבית הפרקליט בתל אביב. באירוע התקיים פאנל בהשתתפות שופטים ואנשי מחקר בנושא דיני הנזיקין ודיני המשפחה: תביעות נזיקין בשל סרבנות גט, אלימות, ניכור הורי, לשון הרע ועוד. בין המשתתפים בפנאל המרתק: עו"ד בני דון-יחייא, שופטת בית המשפט למשפחה בתל אביב איריס איליטוביץ-סגל, שופט בית המשפט למשפחה בירושלים (בדימוס) מנחם הכהן, פרופ' בני שמואלי ועו"ד נסים שלם.
ספרו של עו"ד דון-יחייא הוא תקדימי ומקיף לראשונה בישראל את כול דיני המשפחה ומשמש מורה נבוכים למכלול הנושאים הקשורים לשדה הרחב של דיני האישות והזוגיות. זהו מדריך מעשי ושימושי הכתוב בצורת 3,600 שאלות ממוקדות בכ-100 נושאים המזקקים את החוק ואת הפסיקה, כולל דוגמאות מפסקי דין המקנות מושג על מגוון אפשרויות הפסיקה הצפויות.
שופט בית המשפט העליון בדימוס אליקים רובינשטיין כתב בדברי ההקדמה לספר: "בעזרת ספר זה לא יהיו עוד ענייני המשפחה כספר החתום וכחדר האטום, אלא יסייעו למתעניינים ולנזקקים למצוא את דרכם בסבך הסוגיות המשפחתיות-משפטיות. התוכן המפורט להפליא של הספר מעיד על ריבוי הנושאים, ובספר תשובות להם כשולחן הערוך לפני הנזקקים לו".
בתחילת הספר, המיועד לזוגות בכלל ובמיוחד לאלה המצויים בסכסוך גירושין ולעורכי דין, כותב עו"ד בני דון-יחייא כי העלייה התלולה בשיעור הגירושין בשנים האחרונות העצימה את חשיבותם של דיני המשפחה. "יותר ויותר נשים וגברים מעורבים בעניינים הקשורים לסכסוכי אישות וזקוקים להדרכה ולהכוונה בפתרונם. כמוהם עורכי דין רבים שאינם בקיאים במלוא החוקים והפסיקה, על רבדיו הרבים של התחום", הוא מציין.
הוא צופה ששיעור הגירושין יעלה ומחצית מהזוגות שנישאים בימים אלה יתגרשו, "אבל אם אתנסח באופן חיובי – מחצית מהזוגות יישארו ביחד. אני מציע לראות את חצי הכוס המלאה, וזה למעשה אחד הטיפים הטובים לזוגיות: גם כשיש ביקורת, צריך להתחיל במחמאות ובטוב".
בהקשר זה הוא מספר על מקרה אישה שהוא טיפל בסכסוך גירושין שלה הגיעה ללא תיאום למשרדי ואמרה: "בעלי החליף את מנעול הדירה ואני לא יכולה להיכנס. מה לעשות?" עו"ד דון-יחייא השיב לה: "תזמיני מנעולן שיחליף את המנעול". היא אמרה לו שאינה רוצה להוציא כסף ושאלה מה אפשר לעשות, והוא הציע לה להגיש בקשה לבית המשפט כדי שיאסור עליו מעשים כאלה. האישה הגיבה: 'שהוא ילך לבית המשפט', הוסיפה 'תודה' והלכה. "אחרי יומיים קיבלתי שיחה מעורך דינו של הבעל: 'מה הלקוחה שלך עושה?! היא ניתקה את המים לדירה. הלקוח שלי החזיר את המים, ולמחרת היא ניתקה את החשמל!' אמרתי לו: 'תגיד לבעל שייתן לה את המפתח למנעול החדש, וגם תייעץ לו שיהיה מוחני – ולא כוחני'", מוסיף עו"ד דון-יחייא.
כך, למשל, בפרק "דיני הנזיקין ודיני המשפחה" הוא מסביר כי ראשי הנזק העיקריים בתביעה בשל סרבנות גט הם: פגיעה בזכות להתחתן. פגיעה בזכות להוליד ילדים. פגיעה בזכות לאינטימיות ולהנאה מינית. פגיעה בעצמאות (אוטונומיה). בדידות חברתית. אובדן שמחת חיים. בושה. השפלה. סבל, צער, עוגמת נפש.
לשאלה האם גם נשים שסירבו לקבל גט חוייבו בפיצויי נזיקין, יש תשובה מפתיעה: כן. הפיצוי הנפסק בתביעות שמגישות נשים גבוה בממוצע פי שניים או שלושה מזה הנפסק בתביעות שמגישים גברים מסורבי גט. הסיבה לכך היא שהנזקים הנגרמים לנשים קשים יותר בדרך כלל מאלה שנגרמים לגברים.
כמו כן מסתבר שבדרך כלל במקרים של אלימות קשה וממושכת ייפסקו פיצויים בתביעה נזיקין בשל אלימות במשפחה, אך נפסקו כבר פיצויים בשל סטירת לחי. במקרה אחד חוייב בעל לשלם לאשתו חצי מיליון שקל פיצויים בשל אלימות פיזית ונפשית נגדה.
בתביעה בשל ניכור הורי ייפסקו פיצויים במקרים הבאים: כשמדובר בניכור משמעותי וממושך באשמתו הברורה של ההורה המנכר. יש שופטים הסוברים כי תחילה יש לבדוק אם קיים סעד חלופי שיהיה בו כדי לפצות על הנזק בלא לפגוע פגיעה יתירה במירקם המשפחתי על ידי חיוב בפיצויי ניכור.
עמדת הפסיקה העקרונית היא שלכול אחד מההורים מעמד שווה ביחס לילדיהם וזכותם של שני ההורים לקיים קשר עם הילדים היא זכות טבעית בעלת ממד חוקתי.
בספר יש תשובות מעניינות גם לסוגיות כמו: האם קיימת עילת תביעה נזיקית לחיוב בפיצויים בשל חוסר נאמנות של בן זוג? התשובה: לא. הוגשו תביעות כאלה שנדחו. בית המשפט העליון קבע כי חוסר נאמנות אינו מהווה עילת תביעה משפטית, לא נזיקית ולא חוזית.
בסוגייה האם יש לאישה זכות להמשיך בהיריון חרף התנגדותו של האב? התשובה היא: כן. זכותה להורות גוברת. לאב אין זכות להתנגד להחלטתה. האם יש לאב זכות להתנגד לרצונה של האם להפיל? לא. ההחלטה נתונה לאישה בלבד. האמור על היעדר זכותו של האב בשני המקרים האחרונים נכון גם כשהוא נשוי לאישה.
בימים אלה מופיע עו"ד בני דון-יחייא ברחבי הארץ עם המופעים "טובים השניים" ו"צחוק הגורל".
עו"ד דון-יחייא: "ההופעות בבתי המשפט ובבתי הדין הרבניים הן במה, אבל ללא מחיאות כפיים וללא פרצי צחוק. כנראה זה היה חסר לי, כמו גם שבירת שגרה של עשרות שנים של עבודה תיק אחר תיק, עוד זוג ועוד זוג. התחלתי עם המופע הזוגי 'טובים השניים', הכולל סיפורוני הפתעה, טיפים לזוגיות טובה יותר, תובנות, הומור ודו-שיח עם הקהל. כך למשל, לומר אמת בנישואין – זה חכם, תם או מטומטם? לאחר מכן שוב שברתי שגרה והתחלתי להעלות מופע בשם 'צחוק הגורל' על הומור יהודי".
עו"ד דון-יחייא, יליד תל אביב, שירת ככתב בעיתון צבאי, ולאחר השחרור מהצבא למד משפטים באוניברסיטת תל אביב. "הגעתי ללימודי משפטים כברירת מחדל: בצה"ל שירתתי ככתב צבאי, והיה לי פנאי בערבים. רק בפקולטה למשפטים היו לימודי ערב", הוא מספר.
אחרי ההתמחות המשפטית הוא רצה לעסוק בעיתונות, בכתיבה וגם במו"לות, והחל להוציא לאור ספרים כמו"ל. "יום אחד פנו אליי מהמגזין 'לאשה' וביקשו שאכתוב מדור על דיני משפחה. לא הבנתי בתחום וחשבתי: 'אני אוהב סיפורי פואנטה והפתעה. אנסה לכתוב סיפור על זוגיות מהסוגה הזאת, עם פאנץ ליין, ואלווה אותו בפרשנות משפטית בתחום'. זה היה הסיפור הראשון שלי. העורך התלהב, הקצה שני עמודים והוסיף איור – וכך נולד מדור פופולרי שפורסם במשך שנים אחדות".
בעקבות המדור שלו ב"לאשה" התחילו לפנות אליו אנשים, שביקשו שייצג אותם, וכך למעשה פילס את דרכו בתחום המשפטי. בהמשך עיבד את המדורים שלו ב"לאשה" והוציא לאור את ספרו הראשון "משפחה במשפט", ואחריו שני ספרים נוספים, ועד כה הוציא לאור 14 ספרים במגוון סוגות.
ניתן לרכוש את הספר "תורת דיני המשפחה" מאת עו"ד בני דון-יחייא
בחנויות הספרים ברחבי הארץ ובאתר של הוצאת כנרת זמורה:
https://www.kinbooks.co.il/tvrt-dini-hmwphh.html